Anime – azaz MESE

HÁT NEM! Azzal a szerencsés helyzettel szembesültem mostanság, hogy a nagy animés korszakomra rá 4-5 évvel újra sikerült pár olyan sorozatot találnom, melyek lekötnek. Általában már komolyabb hangvételűek és nem gyerekes helyzetekkel foglalkoznak. Elgondolkodtatnak, motiválnak, esetleg sokkolnak és mint ilyen meg szeretném osztani másokkal is.

De ellenállásba ütközöm, mert sajnos azt hiszik, hogy attól mert rajzolt, attól még csak egy mese lesz…

perfect_blue

Pedig hihetetlen mekkorát tévednek. Beszélhetnék itt akár a Perfect Blueról, ami ugye mint tudjuk film változatban is lekoppintásra került a Black Swan képében, de jöhetnek az EVA filmek és sorozat is, melyekbe hatalmas tévedés csak a “robotokat” belelátni. Említhetném még akár a Ghost in the shellt, mely egy nagyon elgondolkodtató scifi a mesterséges intelligencia életre keléséről, mely többek között a mátrix alkotóit is megihlette. De akár tovább mozoghatunk olyan alkotások felé is mint a Monster mely az egyik legjobb thriller és dráma amit valaha láttam. A felsorolás és a lista egyszerre sajnos és szerencsére sokáig folytatható, de egy dolog közös az elemeiben: olyan helyzeteket, történeteket, kérdéseket tesznek fel, mint bármilyen más film amit komolyan lehet venni.

Nem attól lesz egy anime komolytalan, mert animált. Ennyi erővel filmet sem kellene nézni, mert pár brazil szappanopera lejáratja a film műfajt, mint olyat. Persze itt is meg vannak az egyszerű szórakoztató sorozatok, de van más is :) És ameddig csak lehet én küzdeni fogok eme műfaj méltatlan elítélésével szemben azért, mert valaki csak a gyerekességet akarja látni bennük. Nézzétek meg az egyik fentebb említett alkotást és mondjátok azt, hogy ezek gyerekeknek készültek. Hát nagyon nem…

Comments

comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.