A gó

Sokat szoktam beszélni a góról, mert elég gyakran szoktam játszani ezt a játékot, de pár ember még mindig megkérdezi hogy mi is ez a játék ezért gondoltam elkészítem ezt az oldalt és mindenkinek ezt linkelem kérdés esetén :-D Illetve reménykedem, hogy ezek után egyáltalán fel sem teszik nekem a kérdést.

Hogy az elején kezdjem egy táblajátékról van szó, ami keleti eredetű. Főleg japánban, koreában és kinában népszerű. Japánban Go (碁) és Igo (囲碁) néven fut, koreában baduk (바둑), kinában weiqi ( 圍棋 vagy 围棋) a játék neve.

A játékot 19×19-es metszéspontot tartalmazó táblán játssza a fekete és fehér kövekkel két játékos. Akiket a szabályok mélyebben is érdekelnek, azoknak javaslom a http://gowiki.hu/index.php?title=A_go_szab%C3%A1lyai oldalt. Ha valaki angolul is tud a http://senseis.xmp.net/ és http://en.wikipedia.org/wiki/Go_(game) oldalakra érdemes ránézni. Ha esetleg kedvet kapnátok a játékhoz, akkor a Pagoda Go Egyesületen http://www.pagodago.hu/index.php keresztül a heti klubalkalmak során össze tudtok futni velem, vagy ha neten szeretnétek játszani, akkor a http://www.gokgs.com/ oldalon regisztrálva megtaláltok a Pagoda és magyar szobában icarusdes nickkel. Érdeklődőknek ime itt a pontjaimból számolt rangom:

Comments

comments

1 comment

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.