Miért akarsz megölni másokat, autós?

Megyek el éjszaka egy baleset mellett és már csak azt látom, hogy két rommá tört autót tesznek fel egy-egy szállító járgányra. A földön még friss a vért és benzint felszívó homok és azon gondolkodom, hova a francba kellett ilyenkor sietni?

Miért akartok megölni másokat, autósok? Miért csak azért tartjátok be a sebességhatárokat, mert ha nem, akkor majd jó vaskos büntetés formájában fogja bánni a pénztárcátok?

Miért akartok mindenáron beláthatatlan kanyarban előzni szűk úton? Miért erősködtök még akkor is, ha jelzem hogy lassítsatok mert jön valami szemben és miért akartok mindenképpen ilyenkor is elmenni mellettem? Miért nincs ilyenkor egy kis türelmetek – csak 10 másodperc – hogy egyszerűen minden probléma nélkül elmenjünk egymás mellett?

halalos_baleset_hetfo_hajnalban_-_nagycenk_1

Miért akkor akartok megelőzni feltétlen egy másik kocsit, amikor más jön szembe veletek? Jobb esetben csak velem találkoztok bringával és én inkább lehúzódom a padkára, rosszabb esetben az “ugyanmár, csak egy bringás” az akit elcsaptok és akkor a másik kocsival találkozásról nem is beszéltünk még.

Arról miért nem születnek cikkek, hogy “A nagy erő nagy felelősséggel jár”? Pedig már Ben bácsi is megmondta… Sorra olvasok olyan cikkeket, hogy vigyázzak magamra, mert én vagyok a gyengébb és ezt is teszem. De a vezető énemre miért nem akar hatni senki? Arról miért nem születik sosem cikk, hogy próbáljunk odafigyelni a másikra és legyünk előzékenyek úgy általánosan?

Tudom, hogy nehéz lassan menni és nem sietni. De azért gondoljatok bele, hogy 2-3 tonnás fémdarabbal komoly kárt tudunk okozni jó esetben csak magunkban, rossz esetben másokban is. Felelősséggel kell ezt használni. Nem azért vannak ott a többiek az úton, hogy minket feltartsanak. Nekik is az a céljuk, hogy biztonságban eljussanak A-ból B-be. Nem halunk bele, ha valahova 2 perccel később érünk oda, az viszont életekbe kerülhet ha mindenáron korábban ott akarunk lenni.

A bejegyzés a Totalcar, “Miért ölitek meg magatokat, biciklisek” cikkjére készült reflexióként, mert úgy gondolom, hogy a probléma csak kis részét ragadta meg.

Disclamers: Szerencsére tudom jól, hogy rengeteg előzékeny és óvatos vezető van, pusztán csak azt gondolom, hogy az feltűnőbb és veszélyesebb kisebbség miatt mindenkinek érdemes elgondolkodnia ezeken. Kicsit érdemes a másik közlekedő helyébe képzelni magunkat és nem azonnal hülyének és szabálytalannak elkönyvelni. Míg biciklivel, ha hülye vagyok, leginkább csak magamnak ártok, ha autóval baszarintok el valamit, az másnak is nagyon fájhat.

Comments

comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.