Kerékpáros főút a hungárián

Tegnap olvastam az alábbi cikket – egyik szemem sír, a másik nevet.

“Kerékpáros főút lesz a Hungária körút

A Hungária körút járdáján futó bicikliutat kerékpáros főútként kezeli a főváros, és talán annak is fog kinézni, ha átalakítják, és megpróbálják a bicikliseket az eddigieknél jobban elkülöníteni a gyalogosoktól.

A BKK megbízásából korszerűsítik a külső körút mellett húzódó bicikliutat. A tervekből az derül ki, hogy a fővárosi közlekedési cég kerékpáros főútként tartja nyilván az utóbbi évtizedben nem sok felújítást látott bringautat.

A BKK egy Speciálterv Kft. által vezetett konzorciummal terveztette meg a Rákóczi híd és a Budapest Sportcsarnok közötti kerékpárútszakasz felújítását.

A felújítás célja, hogy biztonságosabbá és a gyalogosoktól jobban elkülönítetté váljanak a biciklisek által használt járdarészek.

A VIII. kerületnek a napokban kellett megadnia a tulajdonosi hozzájárulást ahhoz, ahogy a területén lévő négy kereszteződésben megkezdődhessenek a munkák. A Stróbl Alajos, a Hős és a Ciprus utcáknál a burkolat és az útpálya bontását is el kell majd végezni.”

Forrás: http://kerekagy.blog.hu/2013/10/15/kerekparos_fout_lesz_a_hungaria_korut

Hogy miért nevet? Mert egyszerűen örülök annak, hogy foglalkoznak a bringás közlekedéssel. Be kell látni, hogy ez a közlekedési eszköz egyre nagyobb tért kezd hódítani a városi közlekedésben és ezért tényezőként kell vele foglalkozni.

Hogy miért sír? Mert az első pár szó a “járdáján futó bicikliút” résszel már el is mondja az út szörnyűséges állapotát és minden negatívumát. Mint a legtöbb járdán vezetett bicikliutat, ezt is ellenzem. Ha valaki ismeri a környéket, tudhatja jól, hogy nagyon szűk a járda és igazán nincs miből elvenni. A Stadionoktól a vasúti felüljáróig ráadásul vannak szakaszok, ahol még fával is be van telepítve. Itt úgy oldották meg a problémát, hogy roppant kreatív módon mind a két oldalán elvezettek egy 40 cm-es csík bringautat. Hát ez normális megoldás? Ez jó biciklis infrának nevezhető? Semmiképpen sem, de sajnos nincs is hely, hogy jobbat csináljanak helyette ott.
Gyalogosoktól jobban elkülönítetté varázsolt járdarészek? És mégis hogyan? Oda is olyan korláterdőt építünk ki mint amilyen a Bajcsyn volt és évekre rögzítjük a rossz állapotokat itt?

Igazából csak egyetlen dolgot látok elsőre, ami talán érdemben javítana: ha kicserélnék a Népliget – Lurdy ház szakaszt, hogy ne térkővellegyen egyes szakaszokon burkolva a bringás rész, hanem vörös aszfalttal. Ez talán tényleg tudna kicsit javítani a helyzeten.

Egyik szemem sír, mert értem én, hogy a jelenlegi állapot sem fényes, de erre nem az a megoldás, hogy még évekre kőbe véssük ezt. Köszönöm de nem kérek abból, hogy hosszú távon újabb kerékpáros – gyalogos konfliktusforrást alakítsunk ki. Bár forgalmas az út, én még így is megpróbálnék irányhelyes oldalankénti sávokban gondolkodni, mert szerintem hosszú távon ez lenne a legjobb az egész Hungária körútra nézve. Ezzel kapcsolatban csak két helyen fogadok el kibúvót: az Árpád hídnál és a Rákóczi hídnál. Nem muszáj most azonnal, elég 5 év múlva is. Sajnos azzal, hogy szar újítunk fel szarrá, sehova sem jutunk.

Comments

comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.