Kerékpárosok egyik alattomos ellensége – a sínek

Egy nálam alig két héttel idősebb kerékpáros, Kristof Goddaert tegnap halálos baleset áldozata lett edzés közben Antwerpenben, miután beakadt az első kereke egy sínbe [link]. Engem ma edzésre menet dudáltak le kacsázást mutogatva, mert sávot foglalva óvatosan mentem át egy villamosan sínen.

1782449_561684703927909_1279363539_o

Ennek a két eseménynek az együttállása késztetett ennek a bejegyzésnek a megírására, melyben szeretném felhívni elsősorban a vezetők, másodsorban a kerékpárosok figyelmét erre a balesetveszélyre. Sajnos azt tapasztalom, hogy rengeteg vezető egyszerűen nem is veszi észre ezt a veszélyt. Sok kerékpáros is először a saját bőrén kell tapasztalja a sín veszélyeit, hogy utána egy életre megtanulja.

Kedves többiek, elsősorban gépjárművezetők!

Mi kerékpárral nem azért foglalunk ilyenkor sávot, hogy feltartsunk benneteket! A kézjelzéseinkkel sem a ti sértegetésetek a célunk, hanem a figyelem felhívása arra, hogy lassítani fogunk, ezért ti is tegyétek ezt. Csapattársainkat és titeket figyelmeztetünk a közelgő vészhelyzetre és arra kérünk titeket, hogy ennek megfelelően készüljetek fel a cselekedeteinkre.

Amit ti kacsázásnak láttok, mi azzal csökkentjük az esés esélyét. A helyzet egyszerű: a sínek csúszósak, néha kereket megvezető lyuk is van köztük, főleg ilyen esős időben óvatosnak kell lenni velük. Akkor van a legkisebb esélye a problémának, ha őket merőlegesen közelítjük meg, de ez nyilván nem mindig lehetséges.

sin

De erre próbálunk törekedni – ez néha azt jelenti, hogy a sáv bal széléről a jobbra, jobb széléről a balra fogunk átvágni. Példának álljon itt két kedvenc sínem az útvonalakon, amin közlekedek. Mind a kettőn bejelöltem az ívet, amit ha tehetem, próbálok követni.

Albertirsai út

Albertirsai út

Boráros tér

Boráros tér

Ez nem kacsázás – ez tudatos művelet. Arra kérlek benneteket, hogy az ilyen manőverek miatt, ha mindenképpen előzni akartok, akkor sem a síneken próbáljátok meg. Ha valóban gyorsabbak vagytok mint mi, akkor előtte és utána kevésbé balesetveszélyes helyzetben bőven lesz még rá hely és idő.

És kedves bringástársaim, legyetek óvatosak!

A sínek csúszósak tudnak lenni. Jobb esetben csak egy vadiúj első kereket hajlítotok el, mint azt én még 4 éve tettem a kerepesi úti hévsínnél, rosszabb esetben törés is lehet a vége. Ajánlom nektek a fent említett taktikát, azzal a kiegészítéssel, hogy mindenképpen nézzetek hátra, hogy van-e elég hely manőverezni. Ha nincs, akkor inkább lassan és óvatosan döccenjetek át a sínen! És végezetül, a haladási irányunkkal párhuzamos sínekkel még jobban vigyázzatok! Ezek keresztezése sok rutint igényel és az esetek döntő többségében felesleges.

Comments

comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.