Mi is a helyzet azzal a nyamvadt zebrával?

Na nem az állattal – ők jól megvannak Afrikában és az állatkertben. Viszont az emlegetett állatkertnek látszólag alacsony a kerítése. Bevallom őszintén kicsit elegem lett – kicsit elegem lett, hogy egyre több helyen emlegetik, hogy szabálytalan zebrán biciklizni – mert ez úgy ahogy van hülyeség. Ki nem állhatom a hülyeségek terjesztését – főleg olyanokat nem, ami alapján még egy kis szabálytalanságot akarnak ráhúzni a biciklisekre. Ideje hát tiszta vizet önteni a pohárba:

Tolva szabályos

Minden vitában előkerül egy állítólagos szabály, mely arra kényszeríti a biciklist, hogy szálljon le a biciklijéről. Mindenkit arra kérek, hogy idézze nekem ezt, de eddig még senkinek sem sikerült. Leggyakoribb időzet a következő, szóval ti kérlek ne ezzel próbálkozzatok:

A kerékpárosnak a kerékpárról le kell szállnia és azt tolva – a gyalogosok közlekedésére vonatkozó szabályok szerint – kell az úttesten áthaladnia.

Látszólag ide való, de sajnos ez a mondat a kontexusából kiragadott és a teljes az 54-dik paragrafusban így hangzik:

(4) Kerékpárral
a) lakott területen kívül a főútvonalról balra bekanyarodni vagy megfordulni, továbbá
b) a kerékpárútról a vele párhuzamos útra balra bekanyarodni nem szabad.
A kerékpárosnak a kerékpárról le kell szállnia és azt tolva – a gyalogosok közlekedésére vonatkozó szabályok szerint – kell az úttesten áthaladnia.

E szerint a szabály szerint csak azokban az esetekben kell leszállni és tolni, ha vagy az a) vagy a b) eset teljesül. Városban rohadtul nem beszélhetünk a)-ról (mert ugyebár lakott területen kívülről beszélünk) és a b)-re sem láttam még példát.

Következő tipikus állítás, hogy a gyalogátkelőhely nevében benne van a gyalogos és ezért csak ők mehetnek rajta át. Ahogy láttam ez nem jelenik meg sehol. Eszerint a logika szerint autóúton és autópályán csak autóval lenne szabad menni és motorral nem. Igazából pontosan az van kimondva a zebrára, hogy a gyalogosnak ott kell átkelnie, nem pedig az úton akárhol máshol (21-dik paragrafus).

(5) A gyalogos az úttesten a kijelölt gyalogosátkelőhelyen, ha pedig a közelben kijelölt gyalogosátkelőhely nincs,
a) lakott területen levő főútvonalon az útkereszteződésnél (a járda meghosszabbított vonalában), valamint a menetrend szerint közlekedő jármű megállóhelyén levő járdasziget és az ahhoz közelebb eső járda között (a járdasziget teljes hosszában),
b) egyéb helyen bárhol,
a legrövidebb áthaladást biztosító irányban mehet át.

Szóval ha eljutottunk odáig, hogy látszólag sehol sem tiltott, ideje megvizsgálni, hogy mi valójában a helyzet. Ehhez a következő idézetek használom fel:

(7) A kijelölt gyalogosátkelőhelyen áthaladó gyalogosnak a járművekkel szemben elsőbbsége van. Ugyancsak elsőbbsége van – kijelölt gyalogosátkelőhely hiányában is – az útkereszteződésnél áthaladó gyalogosnak azokkal a járművekkel szemben, amelyek arra az útra kanyarodnak be, amelyen a gyalogos áthalad. A megkülönböztető jelzéseket használó gépjárművekkel szemben azonban a gyalogosnak elsőbbsége ezeken a helyeken sincs.

(1) Kijelölt gyalogosátkelőhelyen a járművel a gyalogosnak elsőbbséget kell adni. Útkereszteződésnél a bekanyarodó járművel – kijelölt gyalogosátkelőhely hiányában is – elsőbbséget kell adni a gyalogosnak, ha azon az úttesten halad át, amelyre a jármű bekanyarodik.

A lényeg röviden: CSAK ÉS KIZÁRÓLAG A GYALOGOSNAK VAN ELSŐBBSÉGE A GYALOGOSÁTKELŐHELYEN.

Ezek alapján nem szabad azt terjeszteni, hogy szabálytalan zebrán biciklizni. Amit kell is, hogy ott nincs elsőbbsége a biciklisnek. Nem szabad azt várjuk, hogy át fognak engedni minket biciklivel, mert egyszerűen nincs elsőbbségünk. Nem várhatjuk azt, hogy 20-szal közlekedve ott, ahol a gyalogosok 5-tel mennek, hogy számítsanak ránk.

Hogy mit tehetünk és érdemes tenni? Ha ilyen kereszteződéshez jutunk, akkor mindenképpen érdemes lelassítani és szétnézni, keresni a szemkontaktust az úton közlekedőkkel és várni az alkalmat, hogy átmehessünk. Ha szeretnénk, hogy minél hamarabb átkeljünk egy tömött kereszteződésen, akkor pedig szálljunk le a bicikliről és toljuk. Jogilag ekkor gyalogosok leszünk és elsőbbségünk lesz ott, ahol a nyeregben ülve előtte egy pillanattal nem volt.

Röviden és tömören: A zebráknál nem kell leszállni, csak nagyon nagyon óvatosnak lenni és ha úgy hozza a helyzet akkor érdemes lehet, a saját helyzetünk megkönnyítése érdekében, gyalogosnak lenni időlegesen. Nem kell leszállni a zebráknál, csak érdemes.

Ui.: Az is egy misét megér, hogy hogyan jut legálisan zebrákhoz az ember? Sajnos az uniós pénzek bringaút jelszóval végrehajtott járdafelújításai gyakran vezetnek járdán vezetett szarokhoz és ezeket tipikusan gyalogátkelőhelyek kötik össze.

Comments

comments

1 comment

  1. Érdekes kérdések. Nekem bringával általában JOBBRA kell kanyarodnom az úttesten való átkeléshez. A kétes helyzetekben az igen közeli zebramentes kereszteződést használom. Talán így sem szabályos? Ha a zebra előtt “Kerékpárút vége” tábla van (nem csak “Stop”), akkor természetesen leszállok. Addig alkalmazom ezt a módszert, míg valamelyik vadászidényben (amikor úgyis találnak valami szabálytalanságot) jól meg nem büntetnek!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.